تکثیر گیاهان, گل و گیاه, معرفی گیاه, نگهداری از گیاهان

نگهداری و تکثیر گیاه سینگونیوم در خانه

گیاه سینگونیوم یکی از گل‌های آپارتمانی زیبا با برگ‌هایی متفاوت است. این گیاه آپارتمانی اگر در شرایط مساعد نگهداری شود، رشد تقریبا سریعی دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا درباره‌ی سینگونیوم و روش‌های نگهداری و تکثیر آن بیشتر بخوانید.

سینگونیوم چیست؟

گیاه سینگونیوم یک گیاه دنباله‌دار و بالارونده است که در شرایط مساعد رشد سریعی دارد. این گیاه مانند سایر گیاهان بالارونده ویره دارد. ویره‌ها ساقه‌هایی ظریف و باریک هستند که گیاه برای نزدیک کردن و اتکای ساقه‌های اصلی به سطوح از آن‌ها استفاده می‌کند. گیاه سینگونیوم بومی آمریکای جنوبی است و در بسیاری از مناطق آن رشد می‌کند. این گیاه زیبا به دلیل نگهداری آسان و ظاهر جذاب و آویز مانندش به یک گیاه آپارتمانی محبوب تبدیل شده است.

هنگامی که برگ‌های سینگونیوم رشد می‌کنند، شکل آن‌ها تغییر می‌کند. ابتدا شبیه به یک پیکان ساده هستند اما وقتی بزرگ‌تر می‌شوند یک شیار پهن و عمیق در انتهای آن‌ها شکل می‌گیرد که انتهای برگ را به دو قسمت مجزا تقسیم می‌کند. این برگ‌ها رنگ‌های متفاوتی دارند که این تفاوت در رنگ هم به سن آن‌ها بستگی دارد و بین سبز تیره و سفید تا سبز مغزپسته‌ای و صورتی روشن متغیر است.

گیاه سینگونیوم نمی‌تواند دمای پایین‌تر از منفی یک درجه‌ی سانتی‌گراد را تحمل کند و فقط می‌تواند با دمای بین منفی یک تا ۱۵ درجه‌ی سانتی‌گراد سازگار شود. در مناطقی که دمای هوا در فضای باز با این الگو مطابقت ندارد، باید در فضای بسته و به‌عنوان گیاه آپارتمانی از آن نگهداری شود. گیاه سینگونیوم می‌تواند مراقبت‌های نامنظم و حتی فراموش کردن مراقبت‌ها را تحمل کند و به همین دلیل برای باغبان‌های تازه‌کار و باغبان‌های فراموش‌کار یک گزینه‌ی بسیار مناسب است.

البته اگر گیاه سینگونیوم را برای نگهداری در خانه انتخاب کرده‌اید باید مراقب کودکان و حیوانات خانگی باشید چرا که این گیاه سمی است و باعث ایجاد سوزش و ناراحتی در دهان و معده می‌شود.

جدول اطلاعات کلی درباره‌ی گیاه سینگونیوم

نام علمی Syngonium podophyllum
نام رایج سینگونیوم
نوع گیاه رونده
نیاز به نور خورشید نیمه‌سایه
نوع خاک مرطوب با زه‌کشی خوب
زمان گل‌دهی تابستان (به‌ندرت گل می‌دهد)
رنگ گل سفید
منطقه بومی آمریکای جنوبی، مکزیک
مسموم‌کنندگی سمی برای سگ و گربه

نگهداری از گیاه سینگونیوم

گیاه سینگونیوم نگهداری نسبتا آسانی دارد. این گیاه و گیاه فیلودندرون که آن هم از گیاهان آپارتمانی محبوب به شمار می‌رود، از یک خانواده هستند و شرایط مناسب برای رشد آن‌ها هم تقریبا یکسان است.

گیاه سینگونیوم در محیط طبیعی زندگی خود یک گیاه بالارونده است که از محیط‌های سایه‌ی زیر درختان به سمت محیط‌های کاملا آفتابی در بالای درختان رشد می‌کند و هم‌زمان با افزایش ارتفاع گیاه، برگ‌ها هم بزرگ‌تر می‌شوند. وقتی به‌عنوان گیاه آپارتمانی از این گیاه نگهداری می‌شود، بعد از اینکه به اندازه‌ی کافی رشد کرد یک گیاه دنباله‌دار است که می‌توان با استفاده از یک پایه‌ی ساده یا پایه‌ی خزه‌دار شرایط را برای بالاروندگی آن آماده کرد. رشد گیاه در این شرایط می‌تواند منظره‌ای جذاب ایجاد کند. برای اینکه رشد عمودی گیاه حفظ شود، وقتی به تدریج ساقه‌های جوان‌تر رشد می‌کنند، می‌توانید آن‌ها را هم به پایه ببندید.

از آن‌جایی که گیاه سینگونیوم بومی مناطق گرمسیری است، اتاق‌های آفتاب‌گیر و گلخانه‌هایی که نور، گرما و رطوبت کافی داشته باشند برای نگهداری از این گیاه مناسب هستند و گیاه می‌تواند در این شرایط به خوبی رشد کند. شما هم با فراهم کردن این شرایط، داشتن یک گیاه سالم و شاداب را تجربه خواهید کرد.

نور

گیاه سینگونیوم مکان‌های پرنور را دوست دارد اما قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید را نمی‌پسندد. نور پراکنده برای گیاه بهتر است چرا که پرتوهای شدید و مستقیم می‌توانند برگ‌ها و ویره‌های گیاه را بسوزانند یا باعث سفیدشدن برگ‌ها بشوند. گونه‌هایی که برگ‌های رنگارنگ دارند در برابر نور مستقیم خورشید کمی مقاوم‌تر هستند و گونه‌هایی که برگ‌های سبز تیره دارند می‌توانند با محیط‌هایی که سایه‌ی بیشتری دارند بهتر سازگار شوند.

خاک

خاک‌هایی که با نام خاک مخلوط گلدان شناخته می‌شوند برای کاشتن گیاه سینگونیوم مناسب هستند. این گیاه به راحتی دچار پوسیدگی ریشه می‌شود، بنابراین هر نوع خاکی که انتخاب می‌کنید باید زهکشی خوبی داشته باشد. به علاوه اینکه، برای نگهداری از گیاه یک گلدان سفالی انتخاب کنید تا رطوبت اضافی خاک از روزنه‌های آن خارج شود.

آب

در بهار و تابستان گیاه سینگونیوم را به طور منظم آبیاری کنید و در زمستان نوبت‌های آبیاری را کاهش دهید. در بهار و تابستان باید بین دو نوبت آبیاری به اندازه‌ای فاصله باشد که خاک گیاه کاملا خشک نشود. همچنین نباید آبیاری‌ها به قدری به هم نزدیک باشند که خاک گیاه دائما رطوبت زیادی داشته باشد.

دما و رطوبت

گیاه سینگونیوم به‌عنوان یک گیاه بومی مناطق گرمسیری، محیط‌های گرم و مرطوب را ترجیح می‌دهد. اگر می‌توانید شرایطی فراهم کنید که محیط دمایی بالاتر از ۱۵ درجه‌ی سانتی‌گراد داشته باشد. اگرچه این گیاه با محیطی که رطوبت متوسطی دارد سازگار می‌شود، اما در محیطی که رطوبت بیشتری دارد بهتر رشد می‌کند. گیاه را به مکان‌هایی از خانه که رطوبت بیشتری دارند انتقال دهید؛ آشپزخانه یا حمام. همچنین می توانید از روش‌های افزایش رطوبت استفاده کنید؛ قرار دادن یک دستگاه‌رطوبت‌ساز در نزدیکی گیاه یا قرار دادن یک سینی پر از سنگ‌های کوچک زیر گلدان و ریختن مقداری آب داخل سینی.

کود

از اول بهار تا آخر پاییز، ماهی یک بار گیاه سینگونیوم را با کودهای مایع تغذیه کنید. در زمستان که گیاه به طور طبیعی سرعت رشد خود را کاهش می‌دهد، کوددهی را متوقف کنید.

تکثیر گیاه سینگونیوم

گیاه سینگونیوم به‌راحتی و با روش قلمه زدن ساقه‌ها تکثیر می‌شود. می‌توانید از اول بهار تا آخر تابستان برای تکثیر این گیاه اقدام کنید. اگر بعضی از ساقه‌های گیاه ریشه‌های هوایی دارند، این ساقه‌ها را برای قلمه زدن انتخاب کنید و قسمتی از ساقه را که به ریشه‌ی هوایی متصل است جدا کنید. قلمه زدن ساقه‌ای که ریشه‌ی هوایی به آن متصل است، شانس شما را برای انجام یک تکثیر موفق افزایش می‌دهد.

برای تکثیر گیاه سینگونیوم، کافی است قلمه‌ را درون یک لیوان آب قرار دهید. بعد از چند هفته، رشد ریشه‌های جدید را مشاهده خواهید کرد. بعد از شروع رشد ریشه‌ها، حداقل یک ماه صبر کنید تا ریشه‌ها به اندازه‌ی کافی رشد کنند. در این مدت باید به طور منظم لیوان را با آب پر کنید. بعد از یک ماه می‌توانید برای کاشتن قلمه در گلدان اقدام کنید.

تعویض گلدان

از آنجایی که گیاه سینگونیوم رشد بسیار سریعی دارد، اینکه هر چند وقت یک بار به تعویض گلدان نیاز پیدا می‌کند تا اندازه‌ای به میزان رشد هر گیاه بستگی دارد. یک سینگونیوم بزرگ هر سال به تعویض گلدان نیاز دارد. اگر ریشه‌های گیاه به قدری رشد کنند که همه‌ی فضای گلدان را بگیرند، رشد گیاه با مشکل مواجه می‌شود.

برای اینکه بتوانید رشد ریشه‌ها را بررسی کنید و از پر شدن فضای گلدان با ریشه‌های انبوه جلوگیری کنید؛ هر سال در فصل بهار خاک گلدان را عوض کنید و هر دو سال یک بار برای تعویض گلدان اقدام کنید.

آفت‌ها و بیماری‌های رایج

گیاه سینگونیوم در برابر آفت‌ها نسبتا مقاوم است و در این زمینه نیاز به مراقبت خاصی ندارد. اما هنگامی که در فضای بسته و کنار سایر گیاهان از این گیاه نگهداری شود، در معرض آفت‌هایی مانند کنه‌ی عنکبوتی، شپشک، شپشک آردی و شته قرار می گیرد. اگر هر یک از این آفت‌ها را روی قسمت‌های مختلف گیاه مشاهده کردید، خیلی سریع برای درمان گیاه اقدام کنید و برای این کار از روغن چریش یا سایر محلول‌های طبیعی استفاده کنید. اگر خیلی سریع برای مقابله با این آفت‌های کوچک اقدام نکنید، آن‌ها تکثیر می‌شوند و همه‌ی قسمت‌های گیاه و سایر گیاهان شما را آلوده می‌کنند.

زرد شدن برگ‌های گیاه سینگونیوم

زرد شدن برگ‌های سینگونیوم می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد و پیدا کردن دلیل این مشکل به بررسی نیاز دارد.

رطوبت؛ شایع‌ترین دلیل برای زرد شدن برگ‌های سینگونیوم رطوبت نامناسب خاک و به ویژه زیاده‌روی در آبیاری گیاه است. گیاه سینگونیوم نمی‌تواند برای مدت طولانی خاک کاملا خیس را تحمل کند و دچار پوسیدگی ریشه می‌شود. پوسیدگی ریشه یکی از دلایلی است که باعث می‌شود گیاهتان را از دست بدهید. زرد شدن برگ‌ها را به‌عنوان یک هشدار از سمت گیاه در نظر بگیرید به این معنی که احتمال بروز پوسیدگی ریشه وجود دارد. از طرفی دیگر، آبیاری نامنظم باعث ایجاد استرس در گیاه و زرد شدن برگ‌های آن می‌شود. برای جلوگیری از بروز این مشکل نکات زیر را رعایت کنید.

  • فقط زمانی که نیمی از خاک خشک شده است برای آبیاری مجدد اقدام کنید.
  • هنگامی که برگ‌های گیاه شروع به پژمرده شدن می‌کنند، نشانه‌ی این است که گیاه به آب بیشتری نیاز دارد.
  • برای اینکه مطمئن شوید گیاه به اندازه‌ی کافی آب دریافت می‌کند، گلدان را به اندازه‌ای آبیاری کنید که مقداری آب از سوراخ‌های زهکشی ته گلدان خارج شود.
  • پس از هر نوبت آبیاری، آب اضافی درون زیر گلدانی را تخلیه کنید. نباید اجازه دهید این رطوبت اضافی به تدریج وارد خاک گلدان شود.

البته رطوبت محیط هم اهمیت دارد و کمبود آن روی گیاه تأثیر می‌گذارد. در این شرایط، ابتدا لبه‌ی برگ‌های گیاه قهوه‌ای می‌شوند و با ادامه‌ی شرایط، برگ‌ها به صورت کامل زرد و پس از آن قهوه‌ای می‌شوند و در نهایت پس از پژمرده شدن برگ‌ها، گیاه با ریزش برگ مواجه می‌شود. سطح رطوبت محیط را با غبار پاشی گیاه، دستگاه رطوبت‌ساز یا سینی سنگ‌ریزه افزایش دهید.

نور؛ اگرچه گیاه سینگونیوم می‌تواند تا اندازه‌ای محیط‌های کم‌نور را تحمل کند اما هنگامی که نور کافی دریافت نمی‌کند، گیاه با سرعت کمتری رشد می‌کند. اما در محیط‌های تاریک یا بسیار کم‌نور که گیاه نور بسیار کمی دریافت می‌کند، برگ‌های گیاه زرد می‌شوند.

آفت‌ها؛ گیاهانی که دچار استرس شده‌اند یا ضعیف هستند بیشتر در معرض هجوم آفت‌ها قرار می‌گیرند. بعضی از حشرات مانند کنه‌ی عنکبوتی که شیره‌ی گیاهان را می‌مکند، می‌توانند رطوبت را از گیاه خارج کنند. در نتیجه‌ی واکنش سریع گیاه به بروز این مشکل، برگ‌ها و به ویژه برگ‌های کوچک‌تر زرد می‌شوند.

سوراخی که حشرات به وسیله‌ی دهانشان برای مکیدن مایعات روی بافت گیاه ایجاد می‌کنند به گیاه آسیب می‌زند. اگر این گیاه آسیب‌دیده در شرایط نامناسبی قرار بگیرد و به اندازه‌ی کافی نور، مواد مغذی و آب دریافت نکند، برگ‌های آن با سرعت بیشتری زرد می‌شوند.

زردشدن‌های طبیعی؛ هنگامی که برگ‌های جدید رشد می‌کنند، برگ‌های قدیمی که در قسمت‌های پایینی گیاه هستند زرد می‌شوند. این یک روند طبیعی برای ریزش برگ‌های قدیمی است. با ریزش این برگ‌ها، انرژی لازم برای رشد برگ‌های جدید تأمین می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *