دلایل مهم برای اینکه بیشتر گوجه بخورید
آنتیاکسیدانهای موجود در گوجهفرنگی از شما در برابر بیماریهای کشنده مثل سرطان، دیابت، بیماری قلبی و بیماریهای خطرناک دیگر محافظت میکند. اصالت گوجهفرنگی به آمریکای مرکزی و جنوبی برمیگردد. این مادهی غذایی انواع مختلفی دارد و بهطرز استثنائی برای کاهش وزن و حفظ فشار خون در محدودهی طبیعی مفید است. بهبود بینایی و کمک به مدیریت دیابت از دیگر خواص گوجهفرنگی به شمار میروند. حتی زنان باردار هم میتوانند از فواید این مادهی غذایی بهرهمند شوند. در مقالهی امروز قصد داریم شما را با ۱۸ مورد از خواص گوجهفرنگی برای سلامتی بدن، پوست و مو آشنا کنیم و ارزش غذایی آن را در اختیارتان قرار دهیم. تا پایان مقاله همراه ما بمانید.
ارزش غذایی گوجهفرنگی
قبل از اینکه به بررسی خواص گوجهفرنگی بپردازیم، ارزش غذایی ۱۸۰ گرم از مادهی غذایی را بررسی میکنیم.
بیوتین | ۲۴ درصد از نیاز روزانهی بدن |
ویتامین K | ۷٫۹ میلیگرم |
پتاسیم | ۲۳۷ میلیگرم |
منگنز | ۰٫۱۵ میلیگرم |
فیبر | ۹ درصد از نیاز روزانهی بدن |
ویتامین A | ۸۳۳ واحد بینالمللی (IU) |
ویتامین B6 | ۸ درصد از نیاز روزانهی بدن |
ویتامین B3 | ۷ درصد از نیاز روزانهی بدن |
فولات | ۷ درصد از نیاز روزانهی بدن |
فسفر | ۲۴ میلیگرم |
ویتامین E | ۰٫۵۴ میلیگرم |
منیزیم | ۱۱ میلیگرم |
کرومیوم | ۴ درصد از نیاز روزانهی بدن |
آهن | ۳ درصد از نیاز روزانهی بدن |
روی (زینک) | ۰٫۱۷ میلیگرم |
کولین | ۳ درصد از نیاز روزانهی بدن |
پانتوتنیک اسید | ۳ درصد از نیاز روزانهی بدن |
خواص گوجهفرنگی برای سلامتی
گوجهفرنگی خواص فوقالعادهای برای سلامتی بدن دارد. یکی از ترکیبات مهم گوجهفرنگی، لیکوپین نام دارد که یک آنتیاکسیدان قوی است و سلامتی بدن را به روشهای مختلف بهبود میبخشد. در ادامه به خواص گوجهفرنگی اشاره کردهایم.
۱. از سرطان پیشگیری میکند
لیکوپین موجود در گوجهفرنگی میتواند مسؤول خواص ضدسرطانی آن باشد. لیکوپین نوعی کاروتنوئید است که رادیکالهای آزاد را خنثی میکند. رادیکالهای آزاد به دلایل مختلف در بدن تولید میشوند. مطالعات آزمایشگاهی به این نتیجه رسیدهاند که ترکیبات موجود در گوجهفرنگی از تکثیر چند نوع سلول سرطانی پیشگیری میکنند.
حتی با مصرف سس، آب یا رب گوجهفرنگی هم میتوانید از خواص ضدسرطان آن بهرهمند شوید. جالب است بدانید که گوجهفرنگی فرآوری شده میزان لیکوپین بیشتری دارد. توجه داشته باشید که برای مبارزه با سرطان باید مواد غذایی مختلف (و نه فقط یک مادهی غذایی) را مصرف کنید.
یک مطالعه به این نتیجه رسید که گوجهفرنگی در جلوگیری از سرطان پروستات اثربخش است. مشخص نیست که مکمل لیکوپین اثرات مشابهی در این زمینه دارد یا نه. از آنجایی که گوجهفرنگی مقدار زیادی آنتیاکسیدان دارد، یک گزینهی عالی برای مبارزه با سرطان سینه محسوب میشود.
در یک مطالعه روی افراد مبتلا به سرطان نشان داده شد شرکتکنندگان بعد از مصرف مکمل لیکوپین، کاهش سرعت پیشرفت علائم سرطان را تجربه کردند. علاوه بر این مصرف بیشتر لیکوپین با کاهش خطر ابتلا به سرطانهای ریه، رودهی بزرگ، رحم و دهان در ارتباط است. سلولهای سرطانی تا زمانی که بعضی از واکنشهای شیمیایی آنها را تحریک کنند، میتوانند برای سالها غیرفعال بمانند. زمانی که این سلولها تحریک شوند، خودشان را به ذخایر خون میچسبانند.
نشان داده شده که لیکوپین این ارتباط را مختل کرده و از این طریق از رشد بیشتر سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. یکی دیگر از دلایل خاصیت گوجهفرنگی در مبارزه با سرطان، وجود آدیپونکتین در آن است.
۲. فشار خون را تنظیم میکند
نشان داده شده که لیکوپین گوجهفرنگی علاوه بر مبارزه با سرطان، فشار خون را هم کاهش میدهد.
گوجهفرنگی غنی از پتاسیم بوده که یک مادهی معدنی است و به خواص خود در کاهش سطح فشار خون شناخته میشود. علت این موضوع این است که پتاسیم اثرات سدیم را کاهش میدهد. در حقیقت هرچه پتاسیم بیشتری مصرف کنید، سدیم بیشتری از طریق ادرار از بدنتان خارج میشود. به غیر از این پتاسیم تنش بین دیوارههای رگهای خونی را کم میکند که این موضوع هم در کاهش فشار خون مفید است.
بر اساس گزارشهای انجمن قلب آمریکا، میزان توصیه شده برای مصرف پتاسیم بهطور میانگین ۴۷۰۰ میلیگرم در روز است. حواستان باشد که بیشتر از این میزان پتاسیم مصرف نکنید، چون زیادهروی در مصرف پتاسیم منجر به سنگ کلیه میشود. یک مطالعه نشان داد که مصرف عصارهی گوجهفرنگی میتواند به کاهش فشار خون در بیماران مبتلا به فشار خون بالا کمک کند. لیکوپین بهطور کلی عملکرد رگهای خونی را بهبود میبخشد که این موضوع هم میتواند به کاهش فشار خون کمک کند.
تحقیقات نشان میدهند که اگرچه لیکوپین میتواند در پایین آوردن فشار خون بالا مفید باشد، اما هیچ اثری روی فشار خون نرمال ندارد. مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که مکمل لیکوپین هم میتواند اثرات مفیدی روی فشار خون داشته باشد.
گوجهفرنگی غنی از ویتامین C است که نشان داده شده در کاهش فشار خون اثرگذار است. اگر گوجهفرنگی هنوز نرسیده است، آن را در دمای اتاق نگهداری کنید. زمانی که رسید، میتوانید آن را تا سه روز در یخچال نگه دارید. اما دقت کنید که بهترین کار مصرف گوجهفرنگی تازه است، چون بیشترین میزان پتاسیم را دارد و در کاهش فشار خون بهترین است.
۳. به کاهش وزن کمک میکند
یک مطالعهی چینی به این نتیجه رسید که آب گوجهفرنگی میتواند بهطرز قابلتوجهی در کاهش وزن بدن، چربی بدن و اندازهی دور کمر مفید باشد. همچنین میتواند سطح کلسترول خون را کاهش دهد. گوجهفرنگی علاوه بر اینکه منبع عالی آنتیاکسیدانها است، کالری کمی هم دارد و غنی از فیبر است و به همین دلیل باعث ایجاد احساس سیری و حتی کاهش کالری مصرفی میشود.
۴. سلامت پوست و مو را بهبود میبخشد
گوجهفرنگی یک ترکیب مهم در بسیاری از محصولات زیبایی به شمار میرود. این مادهی غذایی منافذ باز و آکنه را درمان میکند، آفتابسوختگی را تسکین میدهد و پوست را شفاف میکند. آنتیاکسیدانهای موجود در گوجهفرنگی (بهطور ویژه لیکوپین) با التهاب پوست مبارزه میکنند. گوجهفرنگی بهعنوان یک ترکیب قابض عالی عمل میکند و بافت پوست را بهبود میبخشد.
این مادهی غذایی مفید چربی اضافی پوست را از بین میبرد. برای بهرهگیری از خواص گوجهفرنگی برای پوست، آب گوجهفرنگی و خیار تازه را با هم مخلوط کنید و با استفاده از پنبه روی پوست خود بمالید. این کار را بهطور منظم انجام دهید تا شاهد اثرات مثبت آن روی پوست خود باشید.
مطالعات نشان دادهاند که خوردن منظم گوجهفرنگی از پوست در برابر آسیبهای نور خورشید هم محافظت میکند. یک مطالعه به این نتیجه رسید زنانی که رب گوجهفرنگی خوردند، افزایش توانایی پوست در مبارزه با اشعههای فرابنفش خورشید را تجربه کردند. بر اساس نتایج یک مطالعه در بوستون آمریکا، آنتیاکسیدانهایی مثل لیکوپین سلامت پوست را بهشدت بهبود میبخشند.
یک گزارش نشان داد لیکوپین یکی از آنتیاکسیدانهایی است که از پوست در برابر آفتاب محافظت میکند. ویتامین C موجود در این مادهی غذایی هم در بهبود سلامت مو اثربخش است.
۵. برای زنان باردار مفید است
ویتامین C یکی از مواد مغذی است که زنان باردار برای حفظ سلامت خود و جنین به آن نیاز دارند. این ویتامین به شکلگیری استخوانهای سالم، دندانها و لثهها کمک میکند. ویتامین C همچنین به جذب درست آهن در بدن کمک میکند. آهن یک مادهی مغذی حیاتی در دوران بارداری محسوب میشود.
مصرف مکمل آهن طی دوران بارداری توصیه میشود؛ با این حال زنان باردار میتوانند برای دریافت آهن گوجهفرنگی هم بخورند. لیکوپین گوجهفرنگی از سلولها در برابر آسیب دیدن محافظت میکند. توجه کنید که بیخطر بودن مکملهای لیکوپین برای زنان باردار هنوز مشخص نیست؛ بنابراین بهتر است زنان باردار آنتیاکسیدانهای لازم بدن خود را از منابع طبیعی دریافت کنند.
جای دادن گوجهفرنگی در رژیم غذایی میتواند فراهمیزیستی آهن را بهبود ببخشد. بر اساس گزارشهای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، ویتامین C گوجهفرنگی هم از مادر و هم از جنین محافظت میکند.
۶. در کاهش سطح کلسترول و بهبود سلامت قلب مفید است
کاهش سطح کلسترول و تقویت سلامت قلب از دیگر خواص گوجهفرنگی به شمار میروند. همانطور که در بالا اشاره کردیم، گوجهفرنگی غنی از لیکوپین است. مصرف گوجهفرنگی چند بار در هفته میتواند به کاهش ۱۰ درصدی سطح کلسترول بد (LDL) کمک کند. برای بهرهگیری از این خاصیت باید دستکم ۲۵ میلیگرم لیکوپین در روز مصرف کنید که این میزان در نصف فنجان سس گوجهفرنگی یافت میشود.
علاوه بر این ۱۰۰ گرم پورهی گوجهفرنگی به بدن ۲۱٫۸ میلیگرم لیکوپین میدهد. مطالعات نشان میدهند افرادی که گوجهفرنگی تازه یا آب گوجهفرنگی مصرف میکنند، کاهش سطح کلسترول بد و افزایش میزان کلسترول خوب را تجربه میکنند. مطالعهی انجام شده در مکزیک روی زنان مبتلا به اضافه وزن نشان داد مصرف گوجهفرنگی خام به مدت ۱۴ هفته اثرات مثبتی روی سطح کلسترول شرکتکنندگان داشت.
یک مطالعهی دیگر به این نتیجه رسید مصرف روزانهی لیکوپین به اندازهی استاتینها اثربخش است. استاتینها گروهی از داروهای کاهش دهندهی کلسترول خون هستند که بیماران مبتلا به کلسترول بالا آنها را مصرف میکنند. گوجهفرنگی منبع غنی بتاکاروتن، فولات و فلاونوئیدها محسوب میشود که همگی برای سلامت قلبی و عروقی مفید هستند.
مواد مغذی موجود در گوجهفرنگی به کاهش تجمع پلاکتها کمک میکند که این موضوع هم روی سلامت قلب اثرات مثبتی دارد. در یک مطالعه نشان داده شد آب گوجهفرنگی اثرات محافظتکنندهای روی قلب دارد.
یک مطالعهی دیگر به این نتیجه رسید که سطح بالای لیکوپین در خون با کاهش ۵۵ درصدی ابتلا به سکته در ارتباط است. لیکوپین محلول در چربی است و به همین دلیل توصیه میشود آن را با کمی چربی مصرف کنید تا بدن بهتر آن را جذب کند.
۷. اثرات دود سیگار را خنثی میکند
سیگار کشیدن منجر به تولید بیش از حد رادیکالهای آزاد در بدن میشود که میتوان این موضوع را با مصرف ویتامین C تا حدودی کنترل کرد. به همین دلیل است که گوجهفرنگی برای افراد سیگاری یک گزینهی عالی است. سطح پایین ویتامین C در بدن افراد سیگاری میتواند منجر به بیماری قلبی و سرطان شود.
بر اساس یافتههای مؤسسهی ملی سلامت، اگر زنان و مردانی که سیگار نمیکشند، به ۷۵ میلیگرم ویتامین C نیاز دارند، افراد سیگاری باید ۳۵ میلیگرم بیشتر ویتامین C مصرف کنند. تقریبا ۱۰۰ گرم گوجهفرنگی خام حاوی حدود ۱۳٫۷ میلیگرم ویتامین C است. یک مطالعهی دانشگاهی به این نتیجه رسید که لیکوپین گوجهفرنگی میتواند تا ۹۰ درصد رادیکالهای آزاد موجود در بدن را از بین ببرد.
۸. بینایی را تقویت میکند
تقویت بینایی را هم میتوانیم در لیست خواص گوجهفرنگی جای دهیم. گوجهفرنگی غنی از ویتامین A است و به همین دلیل برای چشمها یک گزینهی عالی به شمار میرود. شبکیهی چشم به ویتامین A وابسته است و سطح پایین آن در بدن میتواند به مرور زمان منجر به نابینایی شود. لیکوپین گوجهفرنگی آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد را خنثی میکند که میتوانند روی چشمها اثرات منفی بگذارند.
مطالعهی انجام شده در سال ۲۰۱۱ به این نتیجه رسید افرادی که در خونشان سطح بالاتری از لیکوپین را دارند، کاهش خطر ابتلا به بیماری تباهی لکهی زرد را تجربه میکنند. لیکوپین همچنین از چشمها در برابر آسیب ناشی از خورشید محافظت میکند.
ویتامین C و مس موجود در گوجهفرنگی هم از دیگر ترکیبات مفید برای چشم به شمار میروند. لوتئین گوجهفرنگی هم یک ترکیب فیتوشیمیایی بوده که برای سلامت بینایی مفید است. بتاکاروتن گوجهفرنگی در بدن به ریتنول تبدیل میشود که یک ترکیب ضروری برای بینایی محسوب میشود.
۹. سلامت گوارشی را بهبود میدهد
گوجهفرنگی دارای ترکیبات ضروری برای مایعات گوارشی است. یک گزارش نشان داد که لیکوپین گوجهفرنگی در پیشگیری از سرطان دستگاه گوارش مفید است. فیبر گوجهفرنگی هم در این زمینه اثرگذار است.
با مصرف ۱۰۰ گرم گوجهفرنگی ۲ گرم فیبر محلول و غیرمحلول دریافت میکنید و سلامت رودهتان بهبود پیدا میکند. مصرف مواد غذایی غنی از آنتیاکسیدانها مثل گوجهفرنگی همچنین میتواند به مدیریت ورم معده (گاستریت) کمک کند.
۱۰. به مدیریت دیابت کمک میکند
بر اساس گزارشهای انجمن دیابت آمریکا، گوجهفرنگی یک مادهی غذایی مهم در رژیم غذایی افراد دیابتی به شمار میرود. دلیل این موضوع این است که این مادهی غذایی غنی از آهن و ویتامینهای C و E است که به تسکین علائم دیابت کمک میکنند. علاوه بر این گوجهفرنگی شاخص گلیسمی پایینی دارد که این موضوع هم میتواند برای افراد دیابتی مفید باشد. منظور از شاخص گلیسمی توانایی مواد غذایی در افزایش سطح قند خون است.
یک مطالعهی هندی به این نتیجه رسید که مصرف گوجهفرنگی در بلندمدت با اثرات مفیدی روی بیماران مبتلا به دیابت ملیتوس در ارتباط بود. اگرچه به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است، اما یافتههای موجود امیدوارکننده هستند. مطالعهی انجام شده در ایران به این نتیجه رسید که مصرف ۲۰۰ گرم گوجهفرنگی خام اثرات مثبتی روی استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به دیابت داشت.
۱۱. ممکن است از شکلگیری سنگ ادراری پیشگیری کند
بر اساس نتایج یک مطالعه در ترکیه، آب گوجهفرنگی تازه ممکن است به جلوگیری از شکلگیری سنگ ادراری کمک کند.
۱۲. به پیشگیری از سنگ کیسهی صفرا کمک میکند
یک مطالعهی دانشگاهی به این نتیجه رسید که مصرف گوجهفرنگی میتواند احتمال ابتلا به سنگ کیسهی صفرا، همچنین سنگ کلیه را کاهش دهد. برای جای دادن گوجهفرنگی در رژیم غذایی خود میتوانید آن را به صورت خام مصرف کرده یا به غذاهای مختلف مثل سوپ اضافه کنید. همچنین میتوانید با آن املت و سالادهای مختلف درست کنید.
۱۳. استخوانها را تقویت میکند
بر اساس نتایج یک مطالعه، مصرف دو لیوان آب گوجهفرنگی در روز میتواند استخوانها را تقویت کرده و از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کند. البته به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است. گوجهفرنگی منبع غنی بتاکاروتن به شمار میرود. این مادهی مغذی در بدن به ویتامین A تبدیل میشود که یک ویتامین ضروری برای رشد و حفظ سلامت استخوانها است.
ویتامین C گوجهفرنگی هم برای شکلگیری استخوانها و سنتز بافت ارتباطی ضروری است. کمبود ویتامین C میتواند منجر به رشد ناکافی استخوانها شود. این ویتامین با کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان در زنانی که در دوران بعد از یائسگی قرار دارند، مرتبط است.
حتی لوتئین گوجهفرنگی هم به شکلگیری کلاژن کمک میکند که در تقویت سلامت استخوانها مفید است. گوجهفرنگی منبع غنی ویتامین K به شمار میرود که به همراه ویتامین D نقش مهی در افزایش تراکم مواد معدنی استخوانها دارد و از این طریق احتمال شکستگی استخوانها را کاهش میدهد.
۱۴. سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
تقویت سیستم ایمنی بدن یکی دیگر از خواص گوجهفرنگی به شمار میرود. در یک مطالعه نشان داده شد دنبال کردن رژیم غذایی غنی از گوجهفرنگی، عملکرد گلبولهای قرمز را بهبود بخشید. علاوه بر این میزان آسیب گلبولهای سفید توسط رادیکالهای آزاد ۳۸ درصد کاهش پیدا کرد.
گلبولهای سفید به توانایی خود در مبارزه با عفونتها شناخته میشوند. لیکوپین گوجهفرنگی ممکن است این توانایی گلبولهای سفید را بهبود ببخشد. بر اساس گزارشهای مطالعهی انجام شده در آلمان، گوجهفرنگی در تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.
۱۵. التهاب را کاهش میدهد
گوجهفرنگی حاوی آنتیاکسیدانهای دیگری است که در بیشتر میوهها و سبزیجات دارای رنگ روشن یافت میشوند. این آنتیاکسیدانها به مبارزه با التهاب و بیماریهای مرتبط با التهاب مثل سرطان و آرتریت روماتوئید کمک میکنند. پختن گوجهفرنگی زیستفراهمی لیکوپین را افزایش میدهد. با این حال توجه داشته باشید که گوجهی پخته یا فرآوری شده آنتیاکسیدان کمتری دارد. بهترین کار این است که هم گوجهفرنگی خام و هم پخته و فرآوری شده را مصرف کنید.
مصرف آب گوجهفرنگی هم در مبارزه با التهاب اثرگذار است. بر اساس گزارشهای یک مطالعهی ایتالیایی، لیکوپین خواص ضدالتهابی دارد. هرچند به مطالعات بیشتری برای تأیید این موضوع نیاز است. بر اساس نتایج یک تحقیق در ایالت متحدهی آمریکا، گوجهفرنگی حاوی ترکیبات بیواکتیو است که در مبارزه با التهاب، خیلی مؤثرتر از لیکوپین هستند.
گوجهفرنگی در میان بهترین مواد غذایی برای برطرف کردن التهاب و یک ترکیب ضروری در رژیم غذایی همهی افراد به شمار میرود. گوجهفرنگی گیلاسی که یکی از انواع گوجهفرنگیها است، فقط ۲۷ کالری دارد و غنی از فلاونولها است که میتوانند التهاب را درمان کنند. میتوانید بهعنوان یک میان وعدهی سالم و مقوی، گوجهفرنگی گیلاسی را رست کرده و آن را به همراه چند حبه سیر له کنید. مخلوط گوجهفرنگی را روی نان تست بمالید و از خوردن آن لذت ببرید.
۱۶. سلامت مردان را بهبود میبخشد
نشان داده شده که لیکوپین گوجهفرنگی باروری مردان را ۷۰ درصد افزایش میدهد. آنتیاکسیدانهای موجود در گوجهفرنگی همچنین میتوانند تعداد اسپرمهای غیرعادی را کاهش داده، حرکت اسپرم را بهبود دهند و احتمال آسیب اسپرم را کم کنند.
محققان در مطالعهی انجام شده در بوستون آمریکا به این نتیجه رسیدند که مصرف سس گوجهفرنگی خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا ۳۵ درصد و سرطان پروستات پیشرفته را تا ۵۰ درصد کاهش داد. بر اساس نتایج یک مطالعه، مردانی که بیشترین میزان لیکوپین را مصرف میکنند، ۵۹ درصد کمتر در معرض ابتلا به سکتهی مغزی قرار میگیرند.
۱۷. قدرت مغز را افزایش میدهد
مغز بهطور ویژه مستعد آسیب دیدن توسط رادیکالهای آزاد است. گوجهفرنگی غنی از لیکوپین، بتاکاروتن و سایر آنتیاکسیدانها است و میتواند به مبارزه با رادیکالهای آزاد کمک کند. در حقیقت گوجهفرنگی زمانی که با روغن زیتون مصرف شود، اثرات بهتری برای بدن خواهد داشت.
علت این موضوع این است که کاروتنوئیدهای موجود در گوجهفرنگی در چربی (روغن زیتون) حل شده و بهتر توسط خون جذب میشوند. لیکوپین گوجهفرنگی از بیماریهایی مثل زوال عقل و آلزایمر جلوگیری میکند. بر اساس گزارشهای یک مقاله گوجهفرنگی به بهبود عملکرد شناختی و تمرکز کمک میکند. برای اینکه بیشترین بهره را از لیکوپین و سایر مواد مغذی موجود در گوجهفرنگی ببرید، آن را بهصورت تازه میل کنید.
۱۸. به سلامت کبد کمک میکند
لیکوپین گوجهفرنگی ترکیباتی که به DNA آسیب میرسانند را از بین میبرد؛ بنابراین از سلامت کبد محافظت میکند. گوجهفرنگی همچنین حاوی ویتامینهای ب کمپلکس است که در حفظ سلامت قلب مفید هستند. کبد تنها عضو بدن است که به تولید مجدد بافتهای از دست رفته کمک میکند.
گوجهفرنگی به سمزدایی از کبد هم کمک میکند. بر اساس نتایج یک مطالعه، افزایش مصرف گوجهفرنگی با کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد در ارتباط است. عصارهی گوجهفرنگی به محافظت از کبد در برابر التهاب ناشی از دنبال کردن رژیم غذایی پرچرب کمک کند. لیکوپین گوجهفرنگی با پیشگیری از بیماری کبد چرب الکلی در ارتباط است.
کلام آخر
در مقالهی امروز دربارهی خواص گوجهفرنگی و ارزش غذایی آن اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دادیم. تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت سلامت چشمها، مبارزه با رادیکالهای آزاد، بهبود قدرت مغز، کاهش التهاب و… از جمله خواص گوجهفرنگی به شمار میروند. شما میتوانید به روشهای مختلف گوجهفرنگی را در برنامهی غذایی خود جای دهید. بهطور مثال میتوانید با آن سوپها و سالادهای متنوع و لذیذ درست کنید؛ فقط کافیست کمی خلاقیت به خرج دهید.