گیاه لیندا یکی از گیاهان آپارتمانی محبوب با ظاهری شبیه نخلها است. اگر بتوانید نور مورد نیاز برای لیندا را تامین میکنید، نگهداری از آن کار سختی نیست. لیندا گیاهی نسبتا مقاوم است و با کمی مراقبت میتوانید از زیبایی بینظیر آن در خانه لذت ببرید. در ادامه با ما همراه باشید و در مورد لیندا و روش نهگداری از آن بیشتر بخوانید.
گیاه لیندا چیست؟
لیندا یک گیاه آپارتمانی شگفتانگیز است که هر جایی آن را قرار دهید منظرهای چشمنواز ایجاد میکند. وقتی لیندا در فضای باز زندگی میکند میتواند به اندازهی یک درخت بلند رشد کند و ارتفاع آن از خانهها هم بلندتر میشود. با توجه به شکل ظاهری ساقه و برگهای لیندا، معمولاً این گیاه را با نام نخل دماسبی میشناسند اما از نظر گیاهشناسی لیندا نوعی نخل نیست. در واقع لیندا از تیرهی گیاهانی با عنوان مارچوبگان است که مارچوبهی خوراکی هم از همین تیره است. لیندا گیاه بومی مناطق خشک در آمریکای مرکزی است.
در فضای بسته، معمولاً از لیندا در گلدانهای کمعمق نگهداری میشود. در انتهای ساقهی این درخت کوچک یک پیاز قرار دارد که به نظر میرسد بیرون از خاک رشد کرده است. یکی از نامهای لیندا نخل پافیلی است که به دلیل وجود همین پیاز در انتهای ساقهی گیاه این نام را برای آن انتخاب کردهاند. برگهای لیندا برگهایی نواری شکل و سبزرنگ هستند که به شکل دستهای از ساقهی اصلی منشعب میشوند. اگر شرایط مطلوبی برای رشد لیندا فراهم کنید، لیندا به یک گیاه شگفتانگیز تبدیل میشود که توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند. اگر لیندا در شرایط مطلوبی رشد کند، ارتفاع آن تا دو متر و حتی بیشتر هم میرسد. اگر به نگهداری از درختان کوچک آپارتمانی علاقه دارید، لیندا یکی از آسانترین گزینهها برای نگهداری در فضای بسته است.
در فضای باز، معمولاً در بهار و به روش سنتی برای تکثیر لیندا اقدام میشود اما این گیاه تقریباً در هر زمانی قابل تکثیر است. لیندا رشدی آهسته و عمری طولانی دارد. اگر گیاه شما ۳۰ سانتیمتر ارتفاع داشته باشد، ممکن است پنج سال و یا حتی بیشتر طول بکشد که ۳۰ سانتیمتر دیگر رشد کند.
جدول اطلاعات کلی در مورد گیاه لیندا
نام علمی | Beaucarnea recurvata |
نام رایج | لیندا، نخل دم اسبی |
نوع گیاه | درختچه/درخت همیشه سبز پهن برگ |
نیاز به نور آفتاب | آفتاب کامل |
نوع خاک | شنی، خاک با زهکشی خوب |
pH خاک |
خنثی |
زمان گلدهی | گلدهی فصلی |
رنگ گل | سفید مایل به کرم |
منطقهی بومی | مناطق نیمهبیابانی آمریکای مرکزی |
روش نگهداری و پرورش لیندا
اگر بخواهید در فضای باز از لیندا نگهداری کنید، این گیاه مناطقی را که خاک شنی دارند و کاملاً آفتابی هستند ترجیح میدهد. اگر میخواهید این گیاه را در گلدان بکارید و گلدان را در فضای باز قرار دهید، برای کاشت این گیاه از خاکهای مخلوطی که مناسب کاکتوس و گیاهان گوشتی (ساکیولنت) هستند استفاده کنید و گلدان را در آفتابگیرترین مکان قرار دهید. اگر مکان مناسبی انتخاب کنید و برنامهی منظمی برای آبیاری داشته باشید، در نگهداری از لیندا با مشکل چندانی مواجه نمیشوید. اگر چه این گیاه به آب نسبتاً کمی نیاز دارد اما منظم بودن آبیاری مهم است.
برای نگهداری در فضای بسته، لیندا از گیاهانی است که دربارهی آنها میگویند بکارید و فراموش کنید، چرا که اگر نور کافی دریافت کند و در طول فصل رشد به صورت منظم آبیاری شود به مراقبت دیگری نیاز ندارد. البته باید بدانید که لیندا رشد بسیار آهستهای دارد، بنابراین انتظار نداشته باشید که بعد از یک یا دو سال به یک گیاه شگفتانگیز تبدیل شود.
نور
لیندا مکانهای آفتابی و پرنور را میپسندد اما ترجیح میدهد در معرض نور مستقیم قرار نگیرد. اگر میخواهید در فضای بسته از لیندا نگهداری کنید، پرنورترین مکان را انتخاب کنید. کنار پنجرههایی که رو به آفتاب هستند یا پنجرههایی که به صورت غیرمستقیم نور زیادی دریافت میکنند، مکانهای مناسبی برای نگهداری از لیندا هستند.
خاک
از آنجایی که لیندا گیاه بومی اقلیم نیمهخشک در آمریکای مرکزی است، هنگامی که میخواهید در فضای باز از آن نگهداری کنید، بهتر است از خاکهای نسبتاً شنی که به صورت طبیعی غنی هستند برای کاشت گیاه استفاده کنید. برای کاشت لیندا در گلدان و نگهداری از آن در فضای بسته، خاکهای مخلوطی که مناسب کاکتوس و گیاهان گوشتی هستند به همراه مقداری پیتماس برای غنیتر شدن خاک، ترکیب خوبی است و باعث میشود گیاه به خوبی رشد کند.
آب
لیندا در برابر کمبود آب بسیار مقاوم است و میتواند هفتهها بدون آب زندگی کند. بنابراین شاید در تشخیص اینکه چه زمانی گیاه به آب نیاز دارد با مشکل مواجه شوید. از طرفی دیگر، آبیاری بیش از حد هم میتواند برای لیندا مشکلاتی جدی ایجاد کند. بنابراین توصیه میشود برای آبیاری لیندا برنامهی زیر را اجرا کنید:
برای لینداهایی که در گلدان از آنها نگهداری میشود، هر یک تا دو هفته یک بار آبیاری در طول فصل رشد کافی است. پیازی که در انتهای ساقهی لیندا قرار دارد آب را ذخیره میکند، بنابراین مراقب باشید که در آبیاری گیاه زیادهروی نکنید. در زمستان نوبتهای آبیاری را کاهش دهید و ماهی یک بار گیاه را آبیاری کنید.
اگر لیندا را در باغچه کاشتهاید و در جایی که زندگی میکنید به شکل نسبتاً منظمی باران میبارد، گیاه به ندرت به آبیاری نیاز پیدا میکند. در اقلیم خشک یا در دورهی خشکسالی، هر دو هفته یک بار گیاه را آبیاری کنید. در هر نوبت، مقدار نسبتاً کمی آب برای گیاه کافی است.
دما و رطوبت
لیندا ترجیح میدهد در محیطی گرم و بدون رطوبت که دمای آن بالاتر از ۱۵ درجهی سانتیگراد است زندگی کند. البته لیندا میتواند دمای پایینتر از ۱۰ درجهی سانتیگراد را تحمل کند، به شرطی که برای طولانیمدت در محیطی با این دما قرار نگیرد.
کود
در طول فصل رشد، هفتهای یک بار لیندا را با استفاده از کودهای مایع تغذیه کنید. همچنین میتوانید برای کوددهی در بهار از کوددهای آهسته رهش استفاده کنید. در طول زمستان کوددهی را کاهش دهید.
تعویض گلدان
اگر میخواهید لیندا را در گلدان بکارید، یک گلدان کوچک انتخاب کنید. در بهار برای تعویض گلدان اقدام کنید. اگر میخواهید لیندای شما به اندازهی یک نخل بزرگ رشد کند، هر سال گلدان آن را عوض کنید. اما اگر میخواهید یک نخل کوچکتر داشته باشید، هر دو یا سه سال یک بار گلدان لیندا را عوض کنید. زمانی که فضای گلدان برای ریشههای لیندا محدود شود و مقداری از آنها از سوراخهای زهکشی انتهای گلدان خارج شوند، لیندا به اندازهای رشد کرده است که میتوانید برای تعویض گلدان اقدام کنید اما در همین شرایط هم به رشد خود ادامه میدهد.
تکثیر گیاه لیندا
در بعضی از گیاهان گیاهچههایی از انتهای ساقهی اصلی منشعب میشوند که به آنها پاگیاه گفته میشود. برای تکثیر این نوع از گیاهان، میتوانید پاگیاه را جدا کنید و در گلدان دیگری بکارید. لیندا هم از گیاهانی است که پاگیاه دارند. البته تکثیر گیاه با استفاده از پاگیاه کار دشواری است چرا که پاگیاه ریشه ندارد. اگر میخواهید این روش را امتحان کنید، از هورمون ریشهزایی استفاده کنید تا ریشههای جدید پاگیاه سریعتر رشد کنند.
تکثیر لیندا با استفاده از بذر امکانپذیر نیست چرا که معمولاً لیندا در فضای بسته گل نمیدهد. بسیار نادر است که لیندا در فضای بسته گل بدهد و به همین دلیل بذر قابلکشت لیندا تقریباً در دسترس نیست.
هرس گیاه لیندا
برگهای آسیبدیده را از جایی که آسیبها شروع شدهاند قطع کنید. برای اینکه لیندا تنها یک ساقهی اصلی و ظاهری مانند یک نخل داشته باشد، میتوانید پاگیاههایی را که رشد آنها باعث میشود گیاه شما بیش از یک ساقه داشته باشد هرس کنید. البته از آنجایی که بعضی از مردم نخلی را که چند ساقه دارد میپسندند، نه تنها این پاگیاهها را جدا نمیکنند بلکه از رشد آنها استقبال هم میکنند.
آفتها و بیماریهای رایج
مانند بسیاری از گیاهان آپارتمانی، لیندا هم در معرض هجوم آفتهایی مانند شپشک، شپشک آردی و کنهی عنکبوتی قرار دارد. برای دفع این آفتها، میتوانید از روشهای غیر سمی استفاده کنید. صابونهای حشرهکش و روغنهای باغبانی گزینههای مؤثری هستند.
بیماریهایی که احتمال دارد لیندا به آنها دچار شود عبارتند از: بیماری باکتریایی به نام لکهی نواری، پوسیدگی ساقه و لکهدار شدن برگها. البته جای نگرانی نیست چرا که لیندا به ندرت دچار این بیماریها میشود. معمولاً گیاه به دلیل زیادهروی در آبیاری دچار بیماریهای قارچی و پوسیدگی ساقه میشود اما اگر برای مدتی طولانی آبیاری انجام نشود و گیاه در خاک کاملاً خشک زندگی کند، لیندا با ریزش برگ، پیچخوردگی برگها، قهوهای شدن برگها و پژمردگی و شل شدن ساقه مواجه میشود.
کمک به گیاهان آسیبدیده
ابتدا با استفاده از یک قیچی باغبانی تیز قسمتهای آسیبدیده را جدا کنید چرا که این قسمتها سالم نمیشوند. اگر میخواهید قسمتهای مختلفی از یک گیاه را قطع کنید، بعد از قطع کردن هر قسمت، لبههای قیچی را با استفاده از الکل تمیز کنید.
اگر قسمتهای آسیبدیده را در چند مرحله از گیاه جدا کنید، برای گیاه بهتر است. اگر همه یا بیشتر قسمتهای آسیبدیده را در یک مرحله جدا کنید به گیاه فشار زیادی وارد میشود. اگر در هر مرحله ۲۰ درصد از قسمتهای آسیبدیده را جدا کنید گیاه میتواند شرایط جدید را تحمل کند. نگران نباشید؛ گیاه شما به زودی دوباره رشد میکند.
اما اگر لیندا به دلیل کمبود طولانیمدت آب دچار مشکل شده باشد باید بعد از هرس قسمتهای آسیبدیده، از روش خیساندن استفاده کنید.
نحوهی اجرای روش خیساندن
گلدان گیاه را بدون زیرگلدانی درون یک لگن قرار دهید. بین ۷ تا ۱۰ سانتیمتر از لگن را با آب پر کنید. نباید از آب گرم استفاده کنید.
باید حداقل به مدت ۴۵ دقیقه به گیاه فرصت دهید تا آب را از طریق سوراخهای زهکشی ته گلدان جذب کند.
بعد از این مدت، سطح بالایی خاک گلدان را بررسی کنید. باید تنها بین ۵ تا ۷ سانتیمتر از سطح رویی خاک خشک باشد و بقیهی خاک گلدان خیس شده باشد.
اگر تمام خاک گلدان خیس نمیشود، میتوانید گلدان را از بالا به آرامی آبیاری کنید تا خیس شدن خاک با سرعت بیشتری انجام شود.
وقتی تمام خاک گلدان به صورت یکنواخت خیس شد، آب درون لگن را تخلیه کنید. البته باید برای مدتی گلدان درون لگن بماند تا رطوبت اضافی خاک از طریق سوراخهای زهکشی خارج شود.
بعد از خارج شدن رطوبت اضافی، گلدان را روی زیرگلدانی بگذارید و آن را به مکان مناسب انتقال دهید.
جمعبندی
اگر به گیاهان آپارتمانی که ظاهری بشیه درختچه دارند علاقهمند هستید، گیاه لیندا گزینهی مناسبی برای نگهداری در خانه است. این گیاه به مراقبت کمی نیاز دارد و البته برای نگهداری از آن باید مکانی پرنور در اختیار داشته باشید.